Posted by: Thomas Michelsen | juni 4, 2010

Redningsøvelser

Det at ro havkajak er meget andet end bare at ro langt. Sikkerheden er vigtig. Men hvad er sikkerhed? Jeg mener at sikkerhed er tre ting:

1. At have redningsteknikken på plads:
Hvis man som mig ror meget alene, så er det vigtigt at man hurtigt og sikkert kan komme op i kajakken af sig selv. Jeg kræver følgende af mig selv:
– At jeg kan lave et aldmindeligt rul (C-to-C). Det er den nemmeste måde at komme på rette køl igen.
– At jeg kan lave en enkeltmandsredning på ca. 1 minut
– At jeg kan lave en “reentry and roll”, hvilket vil sige at jeg kan kravle ind i kajakken i vandet og rulle op. Dette er nyttigt i høje bølger, hvor en enkeltmandsredning er umulig.

2) At have det rette sikkerhedsudstyr:
Da jeg ofte tager soloture, så behøver jeg dette:
Svømmevest, paddlefloat, lensepumpe, lys(til natteroning), fløjte, nødblus, spejl, kajakkniv, pagajsnor og ekstrapagaj. En VHF radio er på ønskelisten, men ikke nødvendig, da jeg har mobilen med.

3) Sund fornuft og vejrkending:
En stor risiko ved kajakroning er når vejret skifter. Fralandsvind er f.eks. noget af det der overrasker mange. Derfor er det vigtigt at kunne ‘læse’ vejret. Kombineret med sund fornuft er man godt rustet. “Sund fornuft” betyder dog ikke at en havkajak ikke skal ud på havet. Det er jo en havkajak, så det skal den selvfølgelig. Men man skal bruge sin sunde fornuft (erfaring) og f.eks. vide at bølgerne bygger op, når man kommer længere ud. Min sunde fornuft siger mig også, at jeg skal have mig en tørdragt til næste efterår. Det er efter min mening for farligt at ro rundt i neopren.

Jeg har påbegyndt redningsøvelserne og det går ok. Igår lavede jeg 3 enkeltmandsredninger, 2 ‘reentry and rolls’ og 4 ‘C-to-c’ rul. Jeg er ganske tilfreds, men rullet skal øves meget mere, så det kommer til at sidde på rygraden. Jeg skal også pudse teknikken af, da min ømme krop og skuldre siger mig at rullet ikke er teknisk korrekt. Jeg kunne godt bruge et rullekursus, men jeg har desværre ikke tid.

Noget der ikke er med i de fleste redningsøvelser, men som jeg mener er vigtigt, er evnen til at ro med vand i kajakken. Det kræver styrke og balance. På grund af vandet i kajkken, så er balancepunktet flyttet fra den nedre del af kajakken og op til cirka midt på kajakken. Det er en ny følelse og man skal reagere alderledes, når der kommer bølger. Jeg øver også dette da man ofte skal ro lidt og holde balancen indtil man kan få lejlighed til at tømme kajakken for vand. Heldigvis har jeg et spraydeck med ‘balehole’, hvilket er en lille tunnel, hvor jeg kan stikke pumpen i, så der ikke kommer vand i kajakken mens jeg pumper.

/Thomas


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: